en lång Historia

Om Skalstugan

I över tusen år har människor besökt området kring Skalstugan. I vår historia ryms vikingar, karoliner, kungar, forbönder, handelsresande, jägare och turister. Från 1600-talet och 350 år framåt var Skalstuguvägen den viktigaste vägen i Jämtland för resande mellan Sverige och Norge. Det var också på 1600-talet som de första husen byggdes här, på order av kungen. Här passerar både S:T Olavsleden och kung Karl XIV Johans väg och på gården vittnar karolinergraven om svunna tiders fälttåg. År 1887 köptes gården av engelsmannen Tom Nickalls, som sedermera byggde Jaktvillan och förändrade gårdens utformning till ungefär så som det ser ut idag. 1902 såldes gården och köptes då av Knut Agaton och Alice Wallenberg och förblev i familjen Wallenbergs ägo fram tills slutet av andra världskriget.  

Ett fjällpensionat

Efter andra världskriget skänktes gården av Marcus Wallenberg till Skalstugans stiftelse med syfte att drivas som semesterhem för i första hand personalen vid dåvarande Stockholms Enskilda Bank. Än idag finns vi i första hand till för anställda i SEB och deras familjer, men vi välkomnar också andra gäster i begränsad omfattning och i mån av plats. Läs mer under ”Boka”. 

Pensionatet har 50 bäddar fördelade på enkel, dubbel och trebäddsrum. Samtliga rum har handfat. Duschar och toaletter finns i korridor. Det är lätt att känna historiens vingslag på anläggningen. Rummen är ombonade och lokalerna vårdas med ömhet. Vid den stora öppna spisen i Jaktsalen kan du varva ner till ljudet av brasans knaster och njuta av vyn över områdets högsta fjäll, Kjölahaugen. 

För dig som älskar friluftsliv

Skalstugans egendom består av ett stort markområde från Holmsjön i söder till Lilla Rensjön i norr. Utöver pensionatet finns på vår mark också fyra fjällstugor varav en är belägen på fjällhemmanet Storrensjön.  Terrängen består främst av låga fjäll, små och stora vatten. Området är idealiskt för skidåkning och fjällturer vintertid och vandring och sportfiske på sommaren. Här finns också ett rikt djur- och naturliv och ofta gott om svamp och bär. Under vintersäsongen preprarerar vi egna längdskidspår, med en total längd om som mest fyra mil.

Det rika friluftslivet fyller dagarna och ett besök i bastun förgyller eftermiddagen innan kvällens middag serveras. Det är lätt att koppla av på Skalstugan. Den goda stämningen och avslappnade atmosfären gör att många av våra gäster återkommer år efter år.

Alltid helpension

Frukost, lunchpaket och middag ingår i allt boende. Vi har fullständiga rättigheter. 

Fiske

Här finns bra möjligheter för sportfiske både vinter- och sommartid.

Båtar

Vi har båtar i de flesta av våra fiskevatten och tipsar gärna om något bra alternativ för dagen. 

Skidåkning

Här finns upp till fyra mil klassiska skidspår som vi kör upp under säsong och när vädret tillåter.

Vandring

På fjället, längs ST:Olavsleden, längs led eller obanat. Tillsammans eller på egen hand – du väljer själv!

Bastu

I vår bastu kan du njuta av värmen efter dag på fjället. Varför inte utmana dig själv med ett dopp i dammen? 

WiFi

Surfa gör du bäst i Biarritz men skulle du behöva arbeta eller slösurfa hos oss gör du det via vår fiberuppkoppling. Mobiltelefoni endast täckning för Tele2 och Telia. 

Parkering

Vi har parkeringsplatser för våra pensionatsgäster. Uttag för motorvärmare och eget uttag för elbilsladdning för två bilar finns att tillgå.

Boka din fjällsemester hos oss

Sök ledigt boende